Kórházi Önkéntes képzés – újra!!!

január 27th, 2011

A Kórházi Önkéntes segítő Szolgálat Alapítvány szervezett keretet biztosít azok számára, akik – önkéntes alapon, belső indíttatásra – valamilyen módon segíteni szeretnének a rövidebb-hosszabb kórházi tartózkodásra kényszerülő gyerekeknek. Évente 20 fiatal kapja meg a lehetőséget, hogy részt vegyen a képzésen, és rendszeres szolgálatot teljesíthessen a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán.  Az alapítvánnyal együttműködve 2004 óta működik a Dupla-gyerek programunk a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán. Hétköznap délutánonként az iskola diákjai beteg gyerekeknek játszóházat szerveznek, kézműves foglalkozásokat tartanak. A program célja, hogy a beteg gyerekeknek könnyítsünk a kórházban eltöltött hosszú hetek, hónapok egyhangúságán, és egészséges fiatalokkal megismertessük az önkéntes munka örömét. Gyakran tapasztaljuk azt is, hogy a középiskolás korú beteg fiataloknak nagy örömet jelent hasonló korosztályú fiatal jelenléte a kórházban tartózkodás ideje alatt, s a diákok is megismerik a segítés okozta örömöt és elégedettséget. A képzés február 11-én lesz fél 4-től kb. 6 óráig.Jelentkezni a keksz@karinthy.hu email címen tudtok.Találkozó: 14:30, porta

új logónk van

január 27th, 2011

új logókeksz-logo.jpg

Konferencia az iskolai közösségi szolgálatról

január 26th, 2011

Az Önkéntesség Európai Éve alkalmából a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkársága kiírta a TÁRS pályázatot középiskolák számára, ami lehetővé teszi, hogy a nyertesek idén tavasszal megvalósíthassanak egy önkéntes programot. Mivel az új közoktatási törvénytervezet szerint az érettségire bocsátás feltétele legalább 60 óra közösségi szolgálat teljesítése lesz, ezért ez a pályázati program jó lehetőséget teremt az iskoláknak, hogy elkezdjenek a CAS és a KEKSz programhoz hasonló akciókat bevezetni, ezzel is megkönnyítve diákjaik számára az ‘átállást’.Mivel nem minden iskola olyan haladó szellemű, mint a Karinthy, ezért január 22-én, szombaton rendeztek egy konferenciát, ahol számos – az önkéntességet érintő – témakörben hallgathattak előadásokat a résztvevő pedagógusok/igazgatók/érdeklődők, hogy ötleteket gyűjtsenek a tavaszi rendezvényükhöz. Ezen vett részt a Karinthy is, mint a jó gyakorlatot bemutató iskola. A hivatalos oldalt Hutai László képviselte, aki bemutatta a KEKSz programot, az informális részt pedig 2 jelenlegi, és egy volt KEKSz mester. Nagy Judit Karola és Láng Nikolett nyáron részt vettek egy 3 hetes önkéntes táborban Hollókőn, ők erről meséltek, bemutatva, hogy az önkéntesség szórakoztató is tud lenni. A másik előadó Schäffer Lilla volt, aki KEKSz koordinátor-asszisztensként még mindig aktívan részt vesz a programban. Ő arról mesélt a tanároknak, hogy miért éri meg bevezetni közösségi szolgálatot, mennyit lehet belőle tanulni, és milyen lehetőségeket teremt az aktív fiatalok számára.Voltak érdekes előadások, ami alatt minden jelenlegi és volt karinthys megállapíthatta, hogy mennyire haladó szellemű az iskola, hiszen  máshol még csak most próbálkoznak kisebb-nagyobb sikerekkel valami olyannak a bevezetésével, ami itt már több, mint tíz éve eredményesen működik.

Schäffer Lilla

KEKSz Naplók félévi leadása

január 3rd, 2011

Minden 9. és 10. osztályos tanuló e hét végéig kell, hogy eljuttassa kitöltött és aláíratott KEKSz Naplóját az osztályfőnökének!A program teljesítésének ellenőrzésére félévkor és év végén kerül sor, értekelést az év végi bizonyítványban kapja meg minden résztvevő tanuló.

-->