Egyesek a Zöld Pardonban találkoznak

május 25th, 2009

 

egyesek-banner.jpg

Személyiségfejlesztő csoportok, nemzetközi cserék, táborok, tematikus hétvégék, túrák, tánc, diák-önkormányzati képviselők és fiatal önkéntesek képzése.és még sorolhatnánk, hányféle érdekes témával találkozhat az, aki ellátogat május 27-én a Zöld Pardonba. http://www.zp.hu/

Az érdeklődők megismerkedhetnek az EGYESEK 3+ szakmai képzéseivel, választ kaphatnak arra, hogyan zajlanak az EVS nemzetközi önkéntes projektek, vagy megnézheted a KEKSZ Mesterneket!

Akinek pedig a sok hasznos és izgalmas információ mellett még kedve támadna kézügyességét is próbára tenni, azok kipróbálhatják magukat, mint “tetra pak” pénztárca gyártók, vagy megálmodhatják a ZP legötletesebb henna tetoválását.

Várunk mindenkit sok szeretettel, akinek van kedve velünk bulizni a nyár leghosszabb fesztiválján.

Jelentkezz KEKSz Mesternek!

május 21st, 2009

Pályázz KEKSz Mesternek, s jövőre Te is részt vehetsz a KEKSz csapat munkájában!

Tagja lehetsz egy csapatnak, akik az iskola által részben vagy egészen finanszírozott képességfejlesztő tréningeken, országos és nemzetközi rendezvényeken, táborokban, cseréken vehetnek részt, idehaza és a világ számos pontján.

Megtanulhatod, hogyan kell pályázatot írni, belekóstolhatsz a projekt menedzsment rejtelmeibe, és tapasztalatod szerezhetsz a csoportvezetés terén.

A KEKSz Mester jelentkezési lapot, a naplóddal együtt add le a TITKÁRSÁGON!

A jelentkezési lapot letölthetitek innen!

A Csibetáborba minden osztályból jöhetnek KEKSz Mesterek, hogy ott bemutassák a Programot az új csibe osztályoknak. Ezeket a KEKSz Mestereket a Koordinátor választja ki, de a jelentkezéshez szükséges az osztályfőnök beleegyezése is!

A tábor előtti héten KEKSz Sütést, felkészítő képzést tartunk az új Mestereknek.

KEKSz Naplók leadási határideje: 2009 június 2.

május 21st, 2009

Írjátok össze a tanévben összegyűjtött KEKSZ pontjaitokat a naplótokba, s aláíratva adjátok le a TITKÁRSÁGON! Ezzel együtt írjatok alá a napló leadási ívet!

A naplóban feltüntetett pontok alapján kerül a bizonyítványba a KEKSz Program záradéka.

Ha KEKSz Mesternek szeretnél jelentkezni, a naplóddal együtt add le a jelentkezési lapot is!

A Csibetáborba minden osztályból jöhetnek KEKSz Mesterek, hogy ott bemutassák a Programot az új csibe osztályoknak. Ezeket a KEKSz Mestereket a Koordinátor választja ki, de a jelentkezéshez szükséges az osztályfőnök beleegyezése is!

A nem-formális tanulás napja

május 21st, 2009

A Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat rendezésében tartották meg 2009. április 29-én a

„A nem-formális tanulás napját”.

A rendezvény célja az ifjúsági munka területeihez kapcsolódó módszertani ötletek és gyakorlatok bemutatása volt. Ezen a rendezvényen kapott helyett az Egyesek Ifjúsági Egyesület kiállító helyén a KEKSz csoport, a rendezvény egyedüli középiskolai programja.

nemformalis_meghivo1.jpg

 

Ifjúsági Fejlesztési Díj

május 21st, 2009

hu_dyp_2008_poster2.jpg

Tizenhat és tizennyolc éves kor között vagy? És európai? Akkor semmi sem akadályozhat meg az Ifjúsági Fejlesztési Díj 2008/09 versenyén való részvételben.


Ha szerencsés vagy, még egy afrikai utazást is nyerhetsz! Ezért csak egy posztert vagy egy videót kell készíteni az alábbi témákban: “nemek közti egyenlőség”, “gyerekek és fiatalok” vagy “kulturális különbségek”. Az idei év átfogó témája az emberi fejlődés.

Nagy esélye van mindenkinek a győzelemre, hiszen 27 nyertest választunk ki, egyet-egyet az EU tagországai közül. Mind a 27 szerencsés győztes 5 napra utazhat Afrikába, ahol az együttműködési projektek megismerésén keresztül betekintést nyerhetnek a fejlesztési igazgatóság munkájába. A diákokat segítő tanárok is meghívást kapnak az útra.

A második helyezettek sem járnak rosszul. Az első helyezettekkel együtt a 27 második helyezett és tanáraik a díjátadó ünnepségre kapnak meghívást. Ezáltal különböző élmény és információcserére is sor kerülhet egymás között. Tudásunkat, ismereteinket más baráttal, kollégával is megoszthatjuk. Mindez nagyban hozzájárulhat a fejlesztésügyi kérdések tudatossá tételéhez az európai fiatalok körében, valamint az európai fejlesztési együttműködések jövőjét illető gyümölcsöző beszélgetések kiváló kezdete is lehetne. A fiatalok könnyebben megérthetik a helyzetet Afrikában és láthatják, hogy a fejlesztési politika nem csak távoli országokban élő szegényebb emberekről szól, hanem mindanyiunkról.

 

Louis Michel,
fejlesztési és humanitárius segítségnyújtásért felelős európai biztos

További információ:
http://www.dyp2008.org/ww/hu/pub/dyp2008/info.htm

 

Kapcsolda 2009

május 12th, 2009

Sző, fon, nem takács, viszont nagyon boldog, mi az? Vagy inkább ki az? A helyes válasz: sérült és karinthys diák a Kapcsolda 2 napja alatt. Ha van egyáltalán, aki nem hallott róla, április 24-25-én került megrendezésre a Karinthyban a Kapcsolda 2009 nevű program, aminek az alapötlete Szalay Kriszta színésznő fejéből pattant ki, és először tavaly rendezték meg a Közgazdasági Politechnikumban. Idén egy csapat lelkes diák – nem kevés – fáradozásának köszönhetően a program nálunk is megvalósult. Rövid beszámoló a programról.

Péntek délután nagy volt a készülődés az aulában és környékén, mindenki izgatottan várta, hogy fél 4 körül befussanak az első vendégek. Amint sikerült átverekedni magukat a regisztráción és megkapták a névkártyájukat, a sérült gyerekeket azonnal körbevették a karinthysok, és nem is tágítottak egészen szombat délutánig. A rövid megnyitó után, amin beszélt a vendéglátó iskola részéről Hutai László igazgató úr, és a SOFI  (Speciális Oktató és Fejlesztő Intézmény – innen jöttek a gyerekek) igazgatónője Kálmán Katalin, valamint gyógypedagógusa is, már el is kezdődött a párkeresés. Miután mindenki megtalálta a testvérét, következett a táncház és a kézműves programok, többek között  arcfestéssel, hangszerkészítéssel, és krétarajzolással az udvaron (ennek a nyomait láthattátok is).

Másnap fél 10-re ment vissza mindenki, 10-kor pedig a Nokia és a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) képviselői köszöntötték az egybegyűlteket, tudniillik a Kapcsolda az Önkéntes Fiatalok Napjának egyik kiemelt budapesti programja volt. A ráhangolódó játékok után már mehetett is mindenki kedve szerint szőni az ebédlőbe, vagy sportolni az udvarra. A farkasétvágyat délben Kati néni hotdogjai csillapították, valamint a gyerekek által készített kókusz-és hamismarcipán golyók. Az ebéd utáni kötelező relaxáció jegyében Mr. Karinthy és Paholcsek Bálint adott fergeteges koncertet az egybegyűlteknek. Délután 3 órakor zárult a program, ám addig sem volt hiány programokból, aki akart, fabrikálhatott tejesdobozból pénztárcát, decoupage-olhatott, fonhatott barátság-karkötőt, valamint ha valaki elég szemfüles volt, kaphatott henna-tetoválást is.

A média minden formája képviseltette magát az eseményen, Pleskó Ági, a program koordinátora adott rádióinterjút, jelen voltak a Szent László Gimnázium médiás diákjai, akiknek ez lesz a vizsgatémájuk, illetve a Lőrinci Magazin egyik kiküldött riportere is, szóval megint öregbítettük iskolánk jó hírét, ráadásul mindenki életre szóló élményekkel gazdagodhatott. Ahogy Józsa Irma, a SOFI szövésoktatója fogalmazott: „Meg kell szüntetni azt a burkot, amit a társadalom a speciálisan gondozottak köré alkotott. A folyamatos integráció sokat segítene a helyzeten, hiszen sajnos még ma is rendszeresen találkozunk a megkülönböztetés jeleivel.”

A visszajelzések alapján mindenképp megérte a sok szervezés, és a szervezők nevében csak annyit tudok mondani, hogy : Jövőre, veletek, ugyanitt!

 

Schäffer Lilla-a Kapcsolda főszervezője

 

A program képekben:

Kapcsolda01

Kapcsolda02

Kapcsolda03

Kapcsolda04

kapcsolda03.jpg

Kapcsolda08

Kapcsolda09

Kapcsolda10

Kapcsolda11

 

 

 

-->